Kurssi ja kurssiviiva

Näytä tarkka kurssi laitteen GPS-suuntaan perustuen

Päivitetty yli viikko sitten

ℹ️ Miten kompassisuunta ja kurssi eroavat toisistaan?

Karttaselaimessa saat laitteen kompassisuunnan näkyviin kartan vasempaan yläreunaan kun napautat oikean alareunan nuolipainiketta kaksi kertaa. Kompassisuunta perustuu laitteen digitaaliseen kompassiin, joka kertoo suunnan johon laite on käännettynä. Tämä ei ole välttämättä sama kuin suunta johon liikutaan vaikkapa veneessä.

Kurssi ja kurssiviiva -toiminto taas hyödyntää GPS-sijaintitietoja siten, että laitteen kurssi (COG, kurssi maan päällä) päätellään peräkkäisten GPS-sijaintien perusteella. Näistä voidaan laskea liikkeen nopeus ja tarkka suunta maan suhteen.

Karttaselaimen Android- ja iOS-versioiden karttatoimintovalikosta (kuvake jossa kolme pistettä) voit kytkeä käyttöön Kurssi ja kurssiviiva -toiminnon. Toiminto on käytettävissä Karttaselaimen Plus -tilauksella.

Toiminto näyttää liikkellä ollessasi tarkkaan GPS-suuntaan perustuvan kurssiviivan sekä kurssilukeman karttanäkymässä. Kurssiviiva ja kurssiarvo ovat hyödyllisiä vaikkapa veneilyssä jossa digitaalisen kompassin kulkusuunta ei kerro todellista veneen kurssia, johon vaikuttaa vaikkapa tuuli ja veden virtaus. Kurssitiedon perusteella voit nähdä tarkasti eteneekö vene vaikkapa veneväylän suuntaisesti.

Kurssi näytetään kartan vasemmassa yläreunassa lukuarvona ja kurssiviiva suorana viivana lähtien omasta sijainnista.

Toiminto on käytettävissä joko yhtä aikaa tai ilman kartan kääntötoimintoa, joka kääntää kartan kulkusuuntaan.