Pikaopas Teltonika TMT250 -paikantimen käyttöönottoon

Teltonika TMT250 on suorituskykyinen ja pienikokoinen paikannin, joka soveltuu mainiosti esimerkiksi vaativaan retkeilykäyttöön, koiran seurantaan, henkilöpaikannukseen tai ajoneuvojen paikannukseen. Voit hankkia laitteen kätevästi Karttaselaimen paikanninkaupasta.

Liittymän aktivointi ja SIM-kortin asennus

Laitteen mukana toimitetaan yhteistyössä Elisan Laitenetti S -liittymän SIM-kortti. Voit käyttää halutessasi myös muuta liittymää. Käyttäessäsi muuta liittymää, poista SIM-kortista PIN-koodin kysely ennen asennusta. Asenna SIM-kortti seuraavasti (voit avata suuremman version ohjekuvasta klikkaamalla tästä):

 1. Aktivoi ensin SIM-kortti paketissa olevan ohjeen mukaisesti. Liittymä aktivoituu noin 5 minuutin kuluessa. Jos aktivoit liittymän yrityksen nimissä, voi liittymä aktivoitua vasta seuraavan arkipäivän kuluessa. Tekstiviestikomentoja varten tarvittavan liittymän puhelinnumeron saat sähköpostitse tulevassa tilausvahvistuksessa.
 2. Ruuvaa laitteen pohjassa olevat 4 ruuvia auki
 3. Poista laitteen kansi
 4. Asenna SIM-kortti korttipaikkaan kuvan osoittamassa asennossa
 5. Asenna akku seuraavan kuvan mukaisesti. Paina liitin kiinni ylhäältä alaspäin siten, että se kiinnittyy kunnolla molemmista kulmista. Musta johto tulee SIM korttipaikan puolelle.
 6. Asenna takakansi ja ruuvaa neljä kiinnitysruuvia kiinni.

Akun lataaminen, käynnistäminen ja sammuttaminen

Lataa paikannin mukana toimitettavan johdon avulla. Jos paikannin on kotelossa, varmista että kotelo on asennettu siten, että latausliittimien yläpuolella ei ole kotelon reunusta. Tarvittaessa katso kuva oikeasta asennosta tämän sivun yläreunasta. Latausaika täyteen lataukseen on noin 2 tuntia.

Virtapainike on valkoinen painike laitteen kyljessä. Vesitiivis virtapainike vaatii voimakkaan painalluksen sormenpäällä napin keskeltä, kunnes kuulet naksahdusäänen. Käynnistä laite painamalla virtapainiketta noin 2 sekunnin ajan. Sammuta laite painamalla virtapainiketta noin 7 sekunnin ajan. Ladattaessa laite käynnistyy automaattisesti.

Paikantimen aktivointi

ℹ️ Pidä laite latauksessa aktivoinnin aikana, jotta se ei mene lepotilaan.

Asenna Karttaselaimen mobiilisovellus. Latausohjeet löydät sivulta karttaselain.fi/download. Jos sovellus on jo asennettuna, päivitä se sovelluskaupasta uusimpaan versioon. Kirjaudu sovelluksessa Karttaselain -tiliin tai rekisteröi uusi tili. Kirjautumisen jälkeen avaa valikosta Paikantimet-näkymä. Lisää uusi paikannin yläreunan +-painikkeesta. Laitetunnisteena käytetään TMT250-laitteen IMEI-koodia, jonka löydät pakkauksesta tai laitteen takakannesta. Tarvittaessa saat IMEI-koodin selville lähettämällä laitteeseen tekstiviestinä komennon (huomioi komennon alussa olevat kaksi välilyöntiä ℹ️):

getver

ℹ️ Jos laitteelle ei ole asetettu salasanaa ja käyttäjätunnusta, tulee SMS-komentojen eteen kirjoittaa kaksi välilyöntiä. Ohjeet salasanan asettamiseen löydät valmistajan käyttöohjeesta.

Jos olet hankkinut laitteen muualta kuin Karttaselaimen paikanninkaupasta, konfiguroi se tämän sivun ohjeiden mukaan. Muussa tapauksessa yhdistä laite Karttaselaimen palveluun seuraavalla tekstiviestikomennolla (huomioi komennon alussa olevat kaksi välilyöntiä ℹ️):

web_connect

Mikäli paikannin on rekisteröitynyt verkkoon, vastaa se noin 5 minuutin kuluessa viestillä web_connect resp:OK. Voit nyt irrottaa paikantimen latauksesta ja siirtää sen ulos paikkaan, josta on esteetön näkymä taivaalle. Paikannin aktivoituu käyttöön muutaman minuutin kuluessa, kun se saa yhteyden GPS-satelliitteihin.

Jos käytät laitteessa muuta kuin Karttaselaimen paikanninkaupasta toimitettua SIM-korttia, päivitä Internet-yhteysosoite laitteeseen tämän sivun ohjeen mukaisesti.

Paikantimen käyttö Karttaselain-sovelluksessa

Avaa Karttaselaimen mobiilisovelluksessa Paikantimet-näkymä ja kytke paikantimien seuranta päälle näkymän yläreunasta. Kun paikannin on aktivoitunut, ilmestyy paikantimen kohdalle uusi päivämäärä sekä akun varaustaso. Napauttamalla paikanninta saat sen näkyviin kartalle.

Napauttamalla paikanninta kartalla, saat näkyviin valikon josta voit kytkeä käyttöön live-paikannustilan, virransäästötilan tai aloittaa paikantimen reitin nauhoituksen.

Live-paikannus ja virransäästötila

Normaalitilassa paikannin päivittää sijaintia Karttaselaimeen minuutin välein. Voit myös kytkeä käyttöön live-paikannustilan jolloin sijainti lähetetään muutaman sekunnin välein. Kytke tila napauttamalla paikanninta kartalla ja valitsemalla valikosta Live-paikannus. Tämän jälkeen voit valita, miten pitkäksi ajaksi live-paikannustila kytketään käyttöön. Live-paikannustila kuluttaa merkittävästi enemmän akkua, joten sitä kannattaa käyttää vain kun tarvitset jatkuvaa sijaintia.

Valikosta voit kytkeä käyttöön myös virransäästötilan, jolloin paikannin menee paikallaan ollessaan lepotilaan. Lepotilassa paikannin ei ole yhteydessä palveluun joten mahdolliset asetusten muutokset tulevat voimaan kun paikannin on seuraavan kerran yhteydessä palveluun. Huomioithan, että laite kuluttaa jonkin verran virtaa myös lepotilassa, jotta se voi käyttää esimerkiksi liiketunnistinta, jolla paikannin voidaan herättää normaalitilaan sen liikkuessa.

Akunkesto ja vinkit virransäästöön

TMT250-laitteen akku kestää yhdellä latauksella tavanomaisissa olosuhteissa noin 12 tuntia jatkuvaa käyttöä, jonka aikana live-paikannusta käytetään yhteensä tunnin ajan ja paikannin on suurimman osan ajasta liikkeessä. Mikäli paikannin on käytön aikana pidempiä jaksoja paikallaan, kuluttaa laite vähemmän virtaa.

Mikäli sijaintitietoa ei tarvita paikallaan ollessa, kannattaa kytkeä käyttöön paikantimen virransäästötila akun säästämiseksi. Virransäästötilassa paikannin menee paikallaan ollessaan lepotilaan, eikä lähetä sijaintia. Käyttökertojen välillä kannattaa paikannin sammuttaa kokonaan virtapainikkeesta.

Akun kestoa heikentäviä tekijöitä ovat verkkoyhteyden heikko laatu, huono näkyvyys GPS-satelliitteihin ja kylmät olosuhteet.

Laitteen merkkivalot

Laitteen käynnistys ja sammutus

 • Laite käynnistetty - Vihreä valo palaa kahden sekunnin ajan ja laite värisee
 • Laite sammutetaan - Punainen valo palaa kahden sekunnin ajan ja laite värisee

Akun varaus

 • Akku latautuu - Vihreä valo vilkkuu peräkkäin kaksi kertaa kahden sekunnin välein
 • Latausvirhe, tarkista laturi - Punainen valo vilkkuu peräkkäin kaksi kertaa kahden sekunnin välein
 • Akku on ladattu täyteen - Vihreä valo palaa jatkuvasti
 • Akun varaus on matala - Punainen valo vilkkuu nopeasti neljä kertaa kahden sekunnin välein

Verkkoyhteys

 • Laite etsii verkkoyhteyttä - Punainen valo vilkkuu puolen sekunnin välein

GPS-yhteys

 • Laite hakee GPS-sijaintia - Vihreä valo vilkkuu puolen sekunnin välein

Puhelutoiminnot ja SOS-painike

Puhelutoiminnot konfiguroidaan tällä hetkellä seuraavassa kuvatuilla tekstiviestikomennoilla. Myöhemmin toiminnot voidaan konfiguroida suoraan Karttaselain-sovelluksessa.

Puheluun vastaaminen

Paikannin pystyy vastaanottamaan puheluita automaattisesti, jos laitteeseen on kytkettynä Bluetooth-kuulokkeet. Kytke automaattinen vastaus päälle lähettämällä laitteeseen tekstiviestitse komento (huomioi komennon alussa olevat kaksi välilyöntiä ℹ️):

setparam 3005:3

Voit poistaa automaattisen vastaamisen komennolla:

setparam 3005:0

Jos automaattinen vastaus on pois käytöstä, laitteeseen ei voida soittaa puheluita ulkoapäin.

Kuulokkeiden yhdistäminen

Seuraavaksi kytke Bluetooth-kuulokkeet laitteeseen asettamalla kuulokkeet hakutilaan, ja lähettämällä laitteeseen tekstiviestillä alla näkyvän komennon, jossa korvaa kohta BLUETOOTH_NIMI kuulokkeiden Bluetooth-nimellä. Saat Bluetooth-nimen selville tarkistamalla näkyvissä olevat Bluetooth-laitteet vaikkapa kännykällä tai tietokoneella. Huomioi myös komennon alussa olevat kaksi välilyöntiä ℹ️.

setparam 805:BLUETOOTH_NIMI

Komennon antamisen jälkeen käynnistä laite virtapainikkeesta uudelleen, jotta laite hakee nopeimmin uudet Bluetooth-laitteet. Voit poistaa kuulokkeet käytöstä lähettämällä saman komennon siten, että kohta BLUETOOTH_NIMI jätetään tyhjäksi.

Yhteysnumerot

Jotta voit soittaa paikantimesta puheluita ulospäin, tai lähettää SOS-viestejä, tulee laitteeseen määritellä yhteysnumerot. Määrittele yhteysnumerot lähettämällä laitteeseen tekstiviestillä seuraava komento, jossa kohta N on yhteysnumeron järjestysnumero välillä 0-9. Voit siis määrittää enintään 10 yhteysnumeroa. Kohtaan PUHELIN kirjoita sallittu puhelinnumero kansainvälisessä muodossa (+358123456789). Huomioi myös komennon alussa olevat kaksi välilyöntiä ℹ️.

setparam 600N:PUHELIN

Puhelun soittaminen

Voit määritellä puhelutoimintoa varten käytettävän yhteysnumeron lähettämällä laitteeseen tekstiviestitse seuraavan komennon, jossa NUMERO_N on aiemmin määritellyn yhteysnumeron järjestysnumero välillä 1-10. Huomaa, että tässä komennossa järjestys on välillä 1-10, eikä 0-9 kuten yhteysnumeron määrityksessä. Huomioi myös komennon alussa olevat kaksi välilyöntiä ℹ️.

setparam 13032:NUMERO_N

Kun puhelutoiminnon numero on määritetty, voit soittaa laitteesta puhelun numeroon napauttamalla SOS-painiketta kaksi kertaa. Laite värisee, ja tämän jälkeen aloittaa puhelun. Voit lopettaa puhelun napauttamalla virtapainiketta. Voit kytkeä puhelutoiminnon pois käytöstä lähettämällä komennon siten, että annat kohtaan NUMERO_N arvon 0.

SOS-painike

Laitteessa on SOS-painike, jonka avulla voit lähettää hätäviestin ja/tai soittaa puhelun määriteltyyn yhteysnumeroon. Aktivoi SOS-toiminto lähettämällä laitteeseen tekstiviestitse seuraava komento, jossa kohta SMS_N on yhteysnumeron järjestysnumero, johon lähetetään hätätekstiviesti. Kohta PUHELU_N on yhteysnumeron järjestysnumero, johon soitetaan puhelu SOS-tilanteessa. Huomaa, että tässä komennossa yhteysnumeron järjestys on välillä 1-10, eikä 0-9 kuten yhteysnumeron määrityksessä. Jos annat kohtaan arvon 0, kytketään SMS-lähetys tai SOS-puhelu pois päältä. Huomioi myös komennon alussa olevat kaksi välilyöntiä ℹ️).

setparam 7245:SMS_N;11712:PUHELU_N

Kun numerot on määritetty, voit aktivoida SOS-toiminnon pitämällä SOS-painiketta painettuna noin 4 sekunnin ajan. Laite värisee, ja lähettää tämän jälkeen SOS-viestin ja/tai soittaa puhelun määritettyyn numeroon. Voit lopettaa SOS-puhelun napauttamalla virtapainiketta. SMS-viesti sisältää laitteen viimeisimmän sijaintitiedon sekä tekstin TMT250 SOS!. Laite lähettää myös paikantimen viimeisimmän sijainnin Karttaselaimeen.

Löysitkö etsimäsi vastauksen?