Minifinder Atto tai Pico
Päivitetty yli viikko sitten

Minifinder Atto ja Pico -paikantimien ja Karttaselaimen avulla voit seurata paikantimen sijaintia huipputarkoilla, maastokäyttöön soveltuvilla karttapohjilla. Lue lisää Karttaselaimen paikannustoiminnoista.

Huomioithan että Atto-paikantimen uuteen versioon Minifinder Atto Pro -paikantimeen ei pysty vaihtamaan käytettävän paikannuspalvelimen IP-osoitetta ja porttia joten näinollen kyseistä laitetta ei voi käyttää Karttaselaimen kanssa vaikka laitetyyppi onkin Karttaselaimessa tuettuna.

Minifinder Atto tai Pico -laitteen lisäksi tarvitset Karttaselain-sovelluksen, voimassa olevan Plus-tilauksen tai 30 päivän kokeilujakson sekä paikannuskäyttöön soveltuvan liittymän. Selvitäthän mahdollisen laitteen mukana toimitettavan liittymän tyypin laitteen myyjän kanssa.

Paikantimen akunkestoon vaikuttavat tekijät ja arvioidut kestoajat on kuvattu alla konfigurointiohjeen yhteydessä.

Konfigurointi

Ota Minifinder Atto tai Pico -paikannin käyttöön lähettämällä paikantimeen seuraavat tekstiviestit omasta puhelimestasi:

1. Lähetä kaksi komentoa:
    RESET!
    STATUS
    Komennot palauttavat laitteen asetukset oletustilaan konfigurointia varten.
    ​

2. Lähetä:
    IP1,18.197.21.18,9001
    Laite vastaa:
    Set IP OK!
    Komento konfiguroi laitteen käyttämään Karttaselaimen karttapalvelua.
    ​

3. Lähetä:
    AGPS1
    CL1
    LOW0
    Laite vastaa:
    AGPS on!
    Cell locate on!
    Low battery alarm off!
    Komennot ottavat käyttöön AGPS-toiminnon, joka hyödyntää matkapuhelinverkkoa GPS-sijainnin nopeampaan löytämiseen. Lisäksi kytketään pois käytöstä varoitustoiminto, joka ei ole yhteensopiva Karttaselaimen kanssa tällä hetkellä.
    ​

4. Tarkista ensin operaattorisi internet-yhteysosoitteen nimi tästä ohjeartikkelista. Esimerkiksi paikanninlaitteen mukana toimitetun liittymän operaattori on Telia, jolloin yhteysosoitteen nimi on internet.

Lähetä paikantimeen alla oleva viesti, josta korvaa sana internet operaattorisi internet-yhteysosoitteen nimellä:

S1,internet
    Laite vastaa:
    Set APN OK! GPRS Connecting...
    Komento määrittää oikean internet-yhteysosoitteen.
    ​

5. Lähetä:
    TI05M
    Laite vastaa:
    Set updating time interval OK!
    Komento määrittää sijainnin päivitystiheyden. Voit halutessasi muuttaa päivitystiheyttä muuttamalla numeroa (esimerkissä 5 minuuttia). Tiheyden tulee olla ilmaistuna kahdella numerolla (esim. 01) ja yksikkönä joko S (sekunti), M (minuutti) tai H (tunti). Huomioithan, että tiheämpi päivitysväli kuluttaa nopeammin laitteen akkua. Pienin paikannustiheys tekstiviestikomentoa käytettäessä on 30 sekuntia.

Huomioithan, että paikantimen ollessa paikallaan laite saattaa akun säästämiseksi harventaa sijainnin lähetystä ajoittain 3-5 minuuttiin.
    ​

6. Lähetä kaksi komentoa:
    PS1
    DS1
    Laite vastaa:
    Power saving mode on!
    Deep sleep on!

Komennot kytkevät käyttöön älykkään syvän virransäästötilan. Tässä tilassa käytettäessä 5 minuutin sijainnin päivitysväliä akun kesto vaihtelee 19 tunnista jopa 20 vuorokauteen, riippuen siitä kuinka paljon kohde on liikkeessä.

Älykkäässä syvässä virransäästötilassa säästetään maksimaalisesti virtaa ja paikannin sammutetaan sen ollessa paikallaan, jolloin paikantimeen ei saa yhteyttä (esim. kuuntelua varten), vaan näet tällöin vain paikantimen viimeisimmän sijainnin. Kun paikannin lähtee liikkeelle, saat siihen taas yhteyden. Vaihtoehtoisesti yhteyden saa kun laite kytketään lataukseen. Syvän lepotilan voit kytkeä pois käytöstä komennolla DS0, jolloin paikantimeen saa yhteyden kuuntelua varten myös sen ollessa paikallaan. Huomioithan, että syvän virransäästön poiskytkentä lyhentää pisintä mahdollista käyttöaikaa ennen seuraavaa latausta.

Paikantimen aktivointi

Kirjaudu Karttaselain-tiliisi joko sovelluksessa tai verkossa osoitteessa https://app.karttaselain.fi ja lisää uusi paikannin tiliisi valitsemalla PaikantimetLisää paikannin.

Laitetunnisteena käytetään laitteen IMEI-tunnistetta. Sen löydät paikantimen paketin sisäreunasta. Tarvittaessa saat IMEI-koodin selville myös lähettämällä viestin VERSION laitteen puhelinnumeroon, joka toimitetaan paikantimen mukana. Paikannin voi olla kerrallaan lisättynä yhteen Karttaselain-tiliin. Voit lisätä tiliisi useita paikantimia.

Aktivoidaksesi paikantimen, siirrä paikannin ulos paikkaan, josta on esteetön näkymä taivaalle. Paikannin aktivoituu käyttöön 5-10 minuutin kuluessa, kun se saa yhteyden GPS-satelliitteihin. Sijainnin löytyminen aktivointivaiheessa vie tavanomaista kauemmin, kun paikannin hakee satelliittien sijainteja.

Kun paikannin on aktivoitunut, paikantimen viimeisin paikannusajankohta tulee näkyviin Viimeisin sijaintitieto -kenttään Karttaselain-sivulla https://app.karttaselain.fi näkymässä Paikantimet.

Aktivoitumisen jälkeen voit vaihtaa paikantimen päivitystiheyttä klikkaamalla asetusikonia. Huomioithan, että paikannustiheyden asetus ei näy ennenkuin paikannin on aktivoitu.

Huomioithan myös, että paikantimen ollessa paikallaan laite saattaa akun säästämiseksi harventaa sijainnin lähetystä ajoittain 3-5 minuuttiin.

Paikantimen käyttö Karttaselaimessa

Aktivoinnin jälkeen paikannin näkyy Karttaselain-sovelluksen Paikantimet -valikossa kun olet kirjautunut sovellukseen Karttaselain-tililläsi ja käytössä on Karttaselain Plus -tilaus.

Saat paikantimen näkyviin kartalle kytkemällä paikantimien seurannan päälle valikon yläreunan kytkimestä ja tämän jälkeen napauttamalla paikantimen nimeä listalta.

Paikantimen reitin nauhoituksen voit aloittaa napauttamalla paikanninta kartalla ja aloittamalla paikantimen reitin nauhoituksen.

Ongelmanratkaisu

GPS-sijainti

Päivittääkseen sijaintia Karttaselaimeen, paikannin tarvitsee sijainnin GPS-satelliiteista sekä yhteyden matkapuhelinverkkoon. Esimerkiksi siirryttäessä sisältä ulos, saattaa GPS-sijainnin saaminen kestää jopa useita minuutteja ympäröivästä maastosta riippuen. Korkeat talot ja puut saattavat hidastaa ensimmäisen GPS-sijainnin saamista.

Varmista, että sijainnin löytymistä helpottava AGPS-toiminto on kytkettynä käyttöön lähettämällä paikantimeen seuraavat kaksi viestiä:

AGPS1
CL1

Päivitystiheys

Paikannin päivittää sijaintia Karttaselaimeen asetetun päivitystiheyden mukaisesti ollessaan liikkeessä. Paikallaan ollessa sijainti päivittyy noin 5-10 minuutin välein akun säästämiseksi. Mikäli lepotila on käytössä ja paikannin on pidempään paikallaan, paikannin sammuttaa itsensä eikä päivitä sijaintia palveluun.

Verkkoyhteys

Mikäli paikannin on saanut ensimmäisen GPS-sijainnin mutta ei päivitä sijaintia liikkeessä ollessaan, liittyy ongelma todennäköisesti siihen, että paikantimen yhteys matkapuhelinverkkoon on katkennut. Mikäli tätä ongelmaa esiintyy toistuvasti, otathan yhteyttä asiakaspalveluun osoitteessa https://www.karttaselain.fi/support niin voimme selvittää, soveltuisiko jokin toinen liittymä kuuluvuudeltaan paremmin käyttöön alueelle, jossa käytät paikanninta.

Merkkivalot

Tarkista laitteen merkkivalot alla olevan ohjeen mukaan. Lihavoidut kohdat kuvaavat laitteen tiloja, joissa laite toimii oikein.

Vihreä valo -Matkapuhelinverkkoyhteys

• ✅ Vilkkuu 2 kertaa nopeasti joka kolmas sekunti = Internet-yhteys on käytössä

• Vilkkuu nopeasti joka 3 sekunti = Paikannin on matkapuhelinverkossa, mutta Internet-yhteyttä ei ole käytössä.

• Valon hidas, pitkä vilkkuminen = Etsii matkapuhelinverkkoa

• Valo palaa jatkuvasti = Laitteessa ei ole SIM-korttia.

Sininen valo - GPS-yhteys

• ✅ Vilkkuu nopeasti joka 3 sekunti = Paikantimella on yhteys GPS-satelliitteihin ja se hakee sijaintia. Ensimmäisen sijainnin haku voi kestää useita minuutteja.

• Valon hidas, pitkä vilkkuminen = Hakee GPS-satelliitteja

• Valo ei pala = GPS-antenni on lepotilassa

Sininen valo - Virranhallinta

• Valo palaa jatkuvasti = Akkua ladataan

• Vilkkuu nopeasti = Akun varaustaso alle 20%

• Valo ei pala tai vilkkuu hitaasti = Akku on täysin ladattu tai ei latauksessa

Liittymän saldo

Varmista, että laitteessa olevassa liittymässä on Internet-tiedonsiirtoon käytettävää saldoa jäljellä. Jos prepaid-liittymään ei ole lisätty saldoa vuoteen, on liittymä saattanut sammua. Saldon ja liittymän toimivuuden voi tarkistaa soittamalla Telian asiakaspalveluun numeroon 020 690 400.

Lisäohjeita

Kun olet tarkistanut yllä mainitut asiat ja ongelma jatkuu, kokeile lähettää paikantimeen seuraava viesti, joka käynnistää paikantimen uudelleen.

REBOOT

Jos ongelma jatkuu, lähetä paikantimeen seuraavat neljä viestiä:

STATUS
G1
LOC
VERSION

Lähetä sitten paluuviesteinä tulevat neljä viestiä (esim. valokuvana) asiakaspalveluun osoitteessa https://www.karttaselain.fi/support